Met de auto naar Salzburg

Blijf je langer in Salzburg of in de omgeving dan is een auto wel zo makkelijk. Je hebt je reis dan zelf volledig onder controle en kunt gaan en staan waar je maar wilt.  Vanaf Utrecht is de reis ongeveer 8,5 uur rijden zonder tussenstops of files. Dat is natuurlijk een beste rit, dus waarom niet gewoon even een korte onderbreking in Duitsland.

De snelste routes

Een echt snelle route is er niet, dagelijks veranderen de omstandigheden op de weg door wegwerkzaamheden, en ander oponthoudt. Het is dus moeilijk om aan te geven wat de beste reisroute is.

voorkeursroute:

Volgens de diverse routeplanners is de route via de A3, A9 en A8 de snelste route, maar dit is ook één van de drukste routes. vooral de autobahn A3 tussen de Grens bij Zevenaar en Neurenberg is berucht vanwege de files en wegwerkzaamheden. Het is dan ook één van de drukste snelwegen van Europa.

De Sauerlandroute via de A45 is een goed en mooi alternatief, het is hier een stuk rustiger maar ook hier veel werkzaamheden in verband met de renovatie van diverse bruggen.

Winterbanden

Winterbanden SalzburgReis je in de winter dan zijn op de Oostenrijkse wegen winterbanden een verplicht item. zonder winterbanden op de weg  levert gevaarlijke situaties op in winterse omstandigheden en daar hebben ze in Oostenrijk vooral tijdens de winters regelmatig last van.   In Duitsland ligt het anders, daar worden winterbanden aangeraden tijdens winterse omstandigheden. Raak je op je zomerbanden tijdens de winter in de problemen dan heb je een uitdaging en moet je rekenen op hoge boetes.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht maar het wordt wel aangeraden om ze bij je te hebben tijdens de winter.

Autobahnvignet

Vignet oostenrijkse autobahn SalzburgOm gebruik te mogen maken van de Oostenrijkse Autobahnen moet je tol betalen, dat doe je door middel van een vignet. Deze kun je kopen voor een periode van 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Een vignet voor 10 dagen is vaak voldoende. De vignetten kun je van te voren kopen in Nederland bij de ANWB, alleen wil de ANWB graag winst maken op deze vignetten en rekent administatiekosten (ook voor leden)  Langs de autobahn in Duitsland kun je ongeveer 200 km voor de grensovergang ook al vignetten kopen en natuurlijk bij de grensovergangen van Duitsland naar Oostenrijk.  Een vignet wordt op de dag van aankoop of of de reisdag geprikt. vanaf de geprikte datum gaan de 10 dagen tellen.

Parkeren in Salzburg

Wie met de auto komt kent het probleem van een parkeerplaatsje zoeken. Veel hotels in Salzburg hebben een parkeerplaats of een deal met een nabijgelegen parkeergarage. Informeer hier na bij het boeken van een hotel.

De binnenstad van Salzburg is voor het grootste gedeelte autovrij. Rondom de stad is een betaald parkeren zone waarbij je slechts 3 uur mag parkeren. (prijs voor parkeren € 1,50 per uur (stand december 2016)  In  de parkeergarages kun je zo lang blijven staan als je wilt, maar ook daar zit een prijskaartje aan.  reken op bedragen tussen de € 2,40 en € 3,00 per uur. Een dagkaart kost ongeveer € 22,00

Een andere optie is  park & ride, buiten het centrum zijn grote parkeerplaatsen aangelegd met een goede openbaar vervoer verbinding naar de binnenstad van Salzburg.  Hier betaal je de hele dag voor € 15,- inclusief een bus en/of tram ticket voor 5 personen. Meer informatie in deze handige folder