Weer en klimaat in Salzburg

De ligging van Salzburg geeft de stad een heerlijk klimaat het ligt namelijk in een dal ten zuiden van de Alpen en dat zorgt er voor dat de stad weinig regen krijgt. Veel websites beschrijven het klimaat van Salzburg als een Nederlands klimaat. Ik ben het daar niet mee eens. De zomers zijn warm, maar het benauwde en beklemmende gevoel wat we dan in Nederland krijgen kent men in Salzburg veel minder en de winters zijn vaak erg koud met regelmatig veel sneeuw.

Het zomerklimaat van Salzburg

De zomer in Salzburg kan erg warm zijn toch is deze warmte niet onaangenaam, het benauwde en beklemmende gevoel wat je in Nederland en een deel van België vaak hebt komt hier niet vaak voor. Wat een nadeel kan zijn aan het zomerklimaat van Salzburg is de grote hoeveelheid regen die er kan vallen. Het kan er soms meerdere dagen achter elkaar aanhoudend regenen en dat zijn vaak van die grijze dagen dat je echt denkt aan je bed in je eigen huis. Toch kun je er tijdens dit soort dagen best een leuke dag van maken in Salzburg er zijn namelijk genoeg musea en overdekte bezienswaardigheden in de stad te vinden.

Het winterklimaat van Salzburg

De winter in Salzburg is meestal koud en droog, de dag temperatuur ligt rond het vriespunt en tijdens de nachten kan de temperatuur bij een heldere hemel sterk dalen. Januari is gemiddeld de koudste maand van het jaar. Omdat Salzburg tegen de alpen aan ligt kan de temperatuur dus in eens sterk dalen. Wees dus altijd voorbereid op een sterke temperatuurdaling.

De winters in Salzburg zijn over het algemeen droog, maar de neerslag die valt is vaak sneeuw. De stad is in de wintermaanden dan ook regelmatig helemaal wit. Hou hier dus rekening mee. Rondom Salzburg zijn dan ook veel skigebieden te vinden

Salzburger Schnürlregen

Dit weerkundig verschijnsel is tijdens een stedentrip naar Salzburg niet echt het weertype wat je wenst. Het is een vervelende regenbui die enige uren kan aanhouden. Het is geen miezer regen maar ook geen normale regen, het lijkt er op dat de regen recht naar beneden valt. Een goede regenjas of een paraplu kan tijdens deze buien echt de redding zijn van je stedentrip.

De Salzburgers beschrijven de regen als een wasbeurt voor de stad, door de regen verdwijnt de grauwe laag stof en komen de bloemen en planten weer tot leven.