Winkelen in Salzburg

Winkelen in Salzburg

Winkelen in Salzburg is leuk, het aanbod van winkels is namelijk erg divers en net even anders dan in Nederland. Natuurlijk tref je in Salzburg de bekende modemerken  die je ook in Nederland tegenkomst zoals Zara, H&M, en C&A. Echter vindt je in Salzburg ook nog veel typische Oostenrijkse winkels gespecialiseerd in de klederdracht zoals; dirndls en lederhosen. Ga gerust naar binnen maar steek er niet de draak mee.De Oostenrijkers zijn namelijk erg trots op de klederdracht en dat snap ik best want ik vind het een ontzettend mooi gezicht.

Het centrum van Salzburg kun je opdelen in twee delen. De Altstadt en de rechter Altstadt. In beide delen liggen de winkelstraten van Salzburg. Een andere optie is het grootste winkelcentrum Europark. Dit is één van de grootste overdekte winkelcentra van Oostenrijk en hier kun je alles onder één dak vinden.

Linzergasse

De Linzergasse ligt in het rechter Altstadt gedeelte. Vroeger was dit één van de belangrijkste straten van Salzburg. Het was namelijk de doorgaande weg tussen Salzburg en Linz. (vandaar ook de naam) in totaal vindt je langs de Linzergasse meer dan 140 winkels waarvan een groot deel ook nog als winkel, cafe of restaurant wordt gebruikt. De straat heeft een lange geschiedenis en niet iedere ondernemer werd gewaardeerd voor zijn werk, zo werd  de plaatselijke klokkengieter door middel van petities verzocht een andere plek te zoeken omdat de bewoners bang waren voor een grote brand. Een ander markant pand in de Linzergasse is de Engelapotheke hier woonde en werkte Georg Hinterhuber een natuurgeneeskundige. De zoon van Georg richtte vanuit dit huis ook de Duitse en Oostenrijkse Alpenvereniging op.

Getreidegasse

Getreidegasse Salzburg

Dit is een leuke straat voor de liefhebber van chique, klasse en stijlvolle kleding en accessoires. Het is één van de drukste straten van Salzburg met prachtige winkels waarbij  de portemonnee echt even open kan. Vooral Aziatische en toeristen uit het Midden Oosten weten de straat goed te vinden en je ziet ze dan ook veelvuldig lopen met tassen van dure kledinglabels.

De Getreidegasse is een smalle hoofdstraat met statige hoge huizen. Prachtig om te zien vooral omdat er geen concessies wordt gedaan aan de reclame uitingen van de winkels. Alleen de sierlijke en prachtige uithangborden voorzien van tientallen krullen en kunstzinnige zaken zijn toegestaan.

Ben je opzoek naar een echte Dirndl dan ben je in de Getreidegasse aan het juiste adres. Hier vindt je het echt werk geen carnavaleske kleding maar mooie materialen “made in Austria”.  De straat straalt gewoon klasse zelfs het Amerikaanse hamburgerrestaurant met de gouden M heeft zicht aangepast.

Markten in Salzburg

Net als in Wenen en iedere grote stad in Oostenrijk worden er in Salzburg diverse markten gehouden. Het leukst zijn de biologische markten waarbij boeren uit de regio producten uit de regio aanbieden. Iets wat je in Oostenrijk heel veel ziet. Vooral de markt op het Universitatsplaz is leuk om te bezoeken deze markt wordt dagelijks gehouden (behalve op zondag)

Winkelcentra

Salzburg kent diverse grote winkelcentra, het Europark is één van de grootste winkelcentra van Oostenrijk en zeker tot de beste die ik bezocht heb. De bijzondere inrichting en architectuur maken dit winkelcentrum bijzonder om te te zien maar ook heel gemakkelijk om te winkelen. Er zijn meer dan 130 winkels in het winkelcentrum te vinden waaronder bekende merken zoals Zara en Saturn (de Oostenrijkse versie van Mediamarkt). Het gaat mij nu te ver om alle 130 winkels te noemen maar op de site van het centrum staan ze allemaal.

MacArthurGlen ken je als die-hard shopper vast wel van de outletcentra. Ook in Salzburg zijn ze vertegenwoordigd met een groot outletcentrum vlakbij de luchthaven van Salzburg. Je kunt hier op jacht naar de koopjes van bekende merken met zowiezo 30% korting en vaak loopt deze korting op tot 70%. Geen zin om te shoppen? Ga dan wel even snel binnen kijken want het is echt super leuk ingericht. (reis je met het openbaar vervoer naar dit Outletcentrum hou dan Himmelreich aan)