Bezienswaardigheden Salzburg

In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg ligt de gelijknamige hoofdstad. Het heeft een inwonersaantal van rond de 150.000 en is daarmee de vierde grootste stad van het land. Waar de stad bekend om staat, is de componist Mozart, die in Salzburg is geboren. Ook is de zomerse Salzburger Festspiele, dit is een jaarlijks terugkerend festival met muziek en drama, zeer bekend. Op deze pagina neem ik je mee langs alle bezienswaardigheden in Salzburg.

De binnenstad van Salzburg, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, heeft veel barokgebouwen en een middeleeuwse burcht, die op een 120 meter hoge heuvel boven de stad staat.

Leuke bezienswaardigheden in Salzburg

Salzburg kent veel bezienswaardigheden, het staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de prachtige historische binnenstad heeft Salzburg nog veel meer te bieden. Hieronder worden een aantal mooie en leuke bezienswaardigheden besproken;

Dom van Salzburg

Dom van Salzburg bezienswaardigheden

In het jaar 774 werd in Salzburg de allereerste basiliek gebouwd. Na een verwoestende brand in 1598 brandde het helemaal af en werd het in 1611 vervangen door de huidige barokke kerk.

De kerk werd ontworpen door de Italiaanse architect Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. Het heeft met zijn dubbele torens een prachtige plek in de binnenstad.

De indrukwekkende 71 meter hoge koepel is aangekleed in barokke stijl. In de tweede wereldoorlog werd het getroffen door een vliegtuigbom. In 1959 was de restauratie voltooid.

Benedictijnerabdij St. Peter

Dit is mogelijk het oudste klooster van Oostenrijk en wordt de Stift Sankt Peter genoemd. Het klooster is gesticht in het jaar 696. In de bijbehorende bibliotheek liggen 800 zeer waardevolle manuscripten. Het klooster is gelegen rondom de St. Peterskerk, St. Peterskirche, met zijn herkenbare groene, uivormige toren.

Boven de ingang van de kerk is er een schitterende orgel te vinden. Naast het klooster en de kerk is er ook nog een begraafplaats te vinden, dit alles vormt samen een mooi, groot en prachtig geheel.

Vesting Hohensalzburg

Bezienswaardigheden in Salzburg Hohen Salzburg

Een duidelijk herkenningspunt van de stad is de vesting Hohensalzburg. Al van ver zie je het boven de stad liggen. Het kasteel is, met een breedte van 150 meter en een lengte van zeker 250 meter, een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa en een absolute eyecatcher, je ziet het namelijk al van verre boven de stad.  De vesting hohen Salzburg staat ook erg hoog op het lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden van Oostenrijk.

Tegenwoordig is het een populaire toeristenattractie, met de ‘gouden’zaal en kamer, waar nog veel prinselijke meubels te vinden zijn. Het kasteel is op verschillende manieren te bereiken; via de kabelbaan of trapjes en wandelpaadjes.  Krap in je tijd en liever niet klimmen neem dan het bergtreintje naar boven.

Dit bergtreintje stamt uit 1892, maar is nu aangepast aan de moderne tijd. De laatste modernisering was in 1991. Het wordt goed onderhouden, want de restaurants in de vesting worden hiermee van hun spullen voorzien. De kabelbaan is 198 meter lang en de reis duurt ongeveer een minuut.  Meer informatie over de Hohen Salzburg kun je vinden op de website van de burcht 

Mozart

Mozarthuis Salzburg

In de belangrijke winkelstraat Getreidegasse staat het geboortehuis van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Waarschijnlijk is Mozart wel de belangrijkste man in de klassieke muziek aller tijden.

Veel componisten van zijn tijd en daarna heeft hij beïnvloed. Vooral Beethoven gebruikte het werk van Mozart als voorbeeld.

Op 27 januari 1756 zag hij op Getreidegasse nummer 9 het levenslicht. Het huis doet nu dienst als museum, waar onder andere zijn eerste viooltje te bewonderen is. Buiten het huis hangt de Oostenrijkse vlag en er staan vaak veel mensen voor het huis, die er een kijkje willen nemen. Ondanks dat het Mozarthaus één van de top bezienswaardigheden in Salzburg is, kun je er ook een kleine supermarkt vinden.

Fontein

Op het midden van de Residenzplatz staat een groot en indrukwekkend fontein. Het werk is van de Italiaanse beeldhouwer Tomasso di Garona en gemaakt tussen 1656 en 1661. Het marmer dat er voor gebruikt is, komt uit de nabijgelegen Untersberg. De 15 meter hoge fontein is geheel in barokke stijl, tot in het kleinste detail. Het bestaat uit waterspuwende paarden rondom een rots. Op de rots staan drie reuzen die een schaal dragen waar dolfijnen in liggen. De dolfijnen hebben een schaal op hun staarten liggen waar zeegod Triton op zit, die uit zijn schelphoorn een hoge waterstraal blaast.