Vliegen naar Salzburg

Bezoek je Salzburg voor een weekendje weg of ga je op wintersport en heb je geen zin in de lange reis naar Oostenrijk met de auto. Dan is vliegen naar Salzburg een goede en tegenwoordig zeer betaalbare optie. De Luchthaven van Salzburg is na Wenen het grootste vliegveld van Oostenrijk. Vanuit de luchthaven gaan directe bus verbindingen naar het centrum van de stad maar ook naar de diverse omliggende skigebieden in het Salzburgerland. Ook zijn er regelmatig shuttle busjes te boeken naar één van de favoriete skigebieden.

Vliegen naar Salzburg

Vliegveld Salzburg

De luchthaven van Salzburg ligt ongeveer vier kilometer ten westen van het centrum van de stad. De luchthaven van Salzburg is vernoemd naar de bekende componist W. A Mozart, en daarmee heb je gelijk je eerste kennismaking te pakken want de komende dagen kom je Mozart nog wel vaker tegen. De luchthaven heeft slechts 1 landingsbaan en dat is best uniek voor het aantal passagiers (1,5 miljoen per jaar) wat de luchthaven ieder jaar te verwerken krijgt. De meeste bezoekers komen trouwens in de wintermaanden, vooral vanuit England is Salzburg een populaire bestemming voor een wintersportvakantie en dan is vliegen de snelste manier om in Salzburg te komen.

Vliegen naar Salzburg

Salzburg kun je het beste zien als een poort naar de wintersport. Zoals ik hier boven al beschreef liggen veel skigebieden in de buurt van Salzburg. Logisch dat de stad in veel dienstregelingen van luchtvaartmaatschappijen is opgenomen. Transavia is zo’n maatschappij, zij vliegen tijdens de wintermaanden bijna dagelijks naar de sneeuw vanaf Schiphol, Rotterdam Airport en Eindhoven. Ook Easyjet is in deze niche gesprongen en vliegt tijdens de wintermaanden ook naar Salzburg.

Woon je vlakbij de Duitse grens kijk dan eens naar de vertrekopties vanaf Düsseldorf en Keulen-Bonn airport. Maatschappijen zoals Air-Berlin en Eurowings hebben ook een dagelijkse verbinding met de muzikale stad in Oostenrijk. Vaak liggen de prijzen ook wat lager dan in Nederland vooral tijdens de schoolvakanties.

Aankomst in Salzburg

Innsbruck vliegveld

De luchthaven van Salzburg is een moderne luchthaven en bestaat uit twee terminals. De moderne terminal 1 is de belangrijkste voor internationale vluchten van en naar Salzburg, tijdens de drukke wintersport periode wordt ook gebruik gemaakt van Terminal 2. Deze is speciaal ingericht voor de vluchten van de wintersport charters en de lowcost-airlines. Dankzij deze compacte terminal sta je vaak al binnen 15 minuten buiten.

In Terminal 1 zijn bijna alle autoverhuurders te vinden en kun je eventueel een taxi of een bus regelen naar je vervolgbestemming. Een auto huren regel je trouwens het beste van te voren. Dat scheelt vaak veel geld en je kunt de voordeligste verhuurder alvast uitzoeken. Naast de bekende merken zoals Avis, Budget en Sixt kun je ook terecht bij de Oostenrijkse autoverhuurders Megadrive en Buchbinder. Vergelijk de prijzen van autohuur goed. Dat kan onder andere bij Sunnycars.

Let er bij een huurauto in de winter goed op dat je sneeuwkettingen en winterbanden hebt. Ook dient een huurauto te zijn voorzien van een geldig autobaanvignet.

Taxi’s en openbaar vervoer

De luchthaven is uitstekend verbonden met het netwerk van bussen. hypermoderne bussen van Obus zorgen er voor dat je in 15 minuten in het centrum van Innsbruck staat. Bus met lijnnummer 10 brengt je direct naar het historische centrum van de stad en bus nummer 2 gaat naar het hauptbahnhof zodat je met de trein verder kunt reizen naar je favoriete skigebied vlakbij Salzburg. Beide bussen rijden in een 10 minuten takt. Een buskaartje kun je bij de chauffeur kopen of bij één van de automaten op de luchthaven. vergeet niet om het kaartje in de bus af te stempelen.

Voor de luchthaven is ook een standplaats voor taxi’s de reistijd met een taxi naar het centrum is ongeveer 15 a 20 minuten en kost ongeveer € 20 a € 25.